Αναρτήθηκε από: Κωμαίος | 06/10/2010

Οδοιπορικό στην Κώμη Τήνου


Κώμη:

Ένα από τα πέντε κεφαλοχώρια του νησιού! Από το 1907 μέχρι το 1934 αποτέλεσε την έδρα του δήμου Περαίας, έπειτα δημιουργήθηκε η κοινότητα που συμπεριλάμβανε τα χωριά Περάστρα, Μοναστήρια, Κρόκο και Σκαλάδο. Σήμερα ανήκει στο δήμο Εξωμβούργου και έχει 400 κατοίκους. Παλαιότερα υπήρχε μόνιμο ιατρείο, αστυνομικό τμήμα και δημοτικό σχολείο.

Το λιβάδι που ξεκινά μπροστά από το χωριό και καταλήγει στην μεγάλη παραλία της κολυμπήθρας απασχολεί μέχρι και σήμερα τους περισσότερους κατοίκους του χωριού σε γεωργικές ασχολίες. Φημισμένα για την ποιότητα και τη γεύση τους είναι όλα τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας και ιδιαίτερα η πατάτα, η αγκινάρα καθώς και όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Η Κώμη λόγω του γεωγραφικού της σχήματος χωρίζεται άτυπα στην Μέσα και την Κάτω Κώμη. Στη Μέσα Κώμη μπορούμε να δούμε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, πρόσφατα ανακαινισμένη. Εξωτερικά μπορεί κανείς να θαυμάσει την ιστορική αρχαία μαρμάρινη στήλη από ψήφισμα του δήμου της εποχής εκείνης, πάνω στο υπέροχο βοτσαλωτό προαύλιο, καθώς και τις επιβλητικές μαρμάρινες κολόνες με τα κιονόκρανα εντοιχισμένες στο εξωτερικό μέρος της αυλής, πιθανότατα, ερείπια από Ιερό του Ποσειδώνα που στην αρχαιότητα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Ενώ εσωτερικά ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Galiardi «η αποκεφάλιση του Ιωάννη» συνοδεύει τον ιδιαίτερο διάκοσμο. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και το πλυσταριό, εδώ γίνονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι αλλά και το ξακουστό πανηγύρι του χωριού στις 29 Αυγούστου με ντόπιους μεζέδες και παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί. Λίγο πιο πέρα συναντάμε το παραδοσιακό παντοπωλείο της Ζωζέφας, τις καμάρες του χωριού και κατηφορίζοντας προς την κάτω Κώμη συναντάμε το σχολείο με το μνημείο των πεσόντων και το ηλιακό ρολόι.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή στο κεντρικό δρόμο του χωριού, συναντάμε το παντοπωλείο του Κορίνθιου και την εκκλησία της Παναγίας. Προς το τέλος του χωριού αξίζει κανείς να σταματήσει στις πηγές με το άφθονο κρύο, πόσιμο νερό και δίπλα τις πλύστρες που έπλεναν παλιά οι γυναίκες της Κάτω Κώμης.

Στο χωριό λειτουργούν το παραδοσιακό καφενείο «η βρύση», που μπορούμε να βρούμε τις ωραίες φρουτάλιες και το τηγανητό μπακαλιαράκι. Επίσης, στην τοποθεσία «γεφύρια» συναντάμε την πιτσαρία του Χρήστου Φόνσου το «γκαράζ», με τις νόστιμες πίτσες, τις γευστικές μακαρονάδες και της ιδιαίτερες σαλάτες. Στην Κώμη λειτουργούν το αρτοποιείο του Φόνσου και το κοσμηματοπωλείο του Νίκου Βαλιάνου, που μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας. Έξω από την Κώμη και πηγαίνοντας προς τη χώρα θα συναντήσουμε το εργαστήριο της Ελένης με όλα τα παραδοσιακά προϊόντα που μπορούμε να προμηθευτούμε. Ενώ λίγο πιο πριν βρίσκεται και το οινοποιείο του Χρήστου Φόνσου.

Ανωτέρω παρατέθηκε τμήμα από το φυλλάδιο του συλλόγου Κώμης Περάστρας Μοναστηρίων, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: «Οδοιπορικό στην Ενδοχώρα». Σεβόμενοι τους δημιουργούς δεν προβήκαμε σε αλλαγές, πέραν ελαχίστων απαραίτητων διορθώσεων. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Κώμης Περάστρας και Μοναστηρίων Τήνου για την παραχώρηση του πηγαίου υλικού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: